Clinică de obstetrică și ginecologie în Timișoara
Totul despre menopauza
Totul despre menopauză

𝐓𝐎𝐓𝐔𝐋 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐌𝐄𝐍𝐎𝐏𝐀𝐔𝐙𝐀 ✅

Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstrelor și apare prin ‘’consumarea’’ numărului de foliculi din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârstă de instalare a menopauzei este variabilă.

𝗖𝗮̂𝗻𝗱 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗲?

Menopauza este o parte naturală a procesului de îmbătrânire și apare de obicei între 40 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade. Cu toate acestea, statisticile arată că aproximativ 1 din 100 de femei experimentează menopauza înainte de vârstă de 40 de ani. Această este cunoscută sub numele de menopauza prematură.

Menopauza se poate instala brusc (absența menstrelor dintr-o dată) sau progresiv (menstre rare, la 2 -3 luni, sau, dimpotrivă, menstre mai dese, la 2-3 săptămâni).

Există și cazuri în care femeile continuă să aibă menstruație și după 55 de ani. Aceste cazuri trebuie monitorizate din cauza riscului de hiperplazie de endometru (mucoasa uterină) și a cancerului de sân.

𝗘𝘁𝗮𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗺𝗲𝗻𝗼𝗽𝗮𝘂𝘇𝗲𝗶

Există mulți factori care ajută la determinarea momentului în care debutează menopauza, inclusiv construcția genetică și sănătatea ovarelor.

🎯 Perimenopauza – apare înainte de menopauză și este o etapă în care hormonii și organismul se pregătește pentru menopauza.

🎯 Menopauză prematură – Aproximativ 1% dintre femei încep menopauza înainte de 40 de ani, etapă cunoscută drept menopauza prematură sau insuficientă ovariană primară iar patologia ei face subiect separat în endocrinologe și ginecologie.

🎯 Menopauza – Se spune că o femeie a intrat la menopauză atunci când timp de 12 luni la rând nu a mai avut menstruație. Acest lucru înseamnă că ovarele au încetat să elibereze ouă și să producă estrogen.

🎯 Postmenopauza – Postmenopauza se referă la anii de după apariția menopauzei. În această perioadă, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, încep să fie resimțite mai rar.

Dacă există și alte întrebări legate de menopauză, ne puteți contacta sau programa o întâlnire pentru a vă răspunde la toate întrebările legate de aceasta.

Metode de protectie sexuala
Metode de protecție sexuală

𝐌𝐄𝐓𝐎𝐃𝐄 𝐃𝐄 𝐏𝐑𝐎𝐓𝐄𝐂𝐓𝐈𝐄 𝐒𝐄𝐗𝐔𝐀𝐋𝐀 ✅

Planificarea familială naturală se bazează pe cunoașterea ciclurilor menstruale și evitarea contactelor sexuale în perioada fertilă. Dacă nu îți dorești o sarcină, iată mai jos 12 metode de prevenire:

🎯 𝗖𝗼𝗶𝘁𝘂𝘀 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗿𝘂𝗽𝘁𝘂𝘀 – este o metodă prin care penisul se retrage din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Rata de prevenție este de până la 75 %;

🎯 𝗔𝗻𝘁𝗶𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗼𝗿𝗮𝗹𝗲 – au o rată de prevenire a sarcinii între 95% și 99%. Nu protejează de boli cu transmitere sexuală (BTS). Trebuie să mergi la medicul tău ginecolog pentru un control și pentru recomandare;

🎯 𝗗𝗶𝘀𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝘂𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗲 (𝗗𝗜𝗨) – pot fi de două tipuri: cele din cupru și cele hormonale. Acestea oferă protecție pe termen lung, pot fi ținute intrauterin pentru trei-cinci ani, dar nu protejează de BTS. Rata de prevenire a sarcinilor este de 99%. Pentru inserția steriletului trebuie să mergi la medicul ginecolog;

🎯 𝗗𝗶𝗮𝗳𝗿𝗮𝗴𝗺𝗮 – este o metodă de contracepție de barieră care trebuie introdusă în vagin pentru a preveni spematozoizii să pătrundă în uter. Nu protejează de BTS. Este eficientă în proporție de 80-95%;

🎯 𝗜𝗺𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝘃 – oferă protecție pe termen lung, dar nu protejează de BTS. Conține progestin care este eliberat treptat timp de trei ani. Rată de prevenire a sarcinilor este de 99.99%;

🎯 𝗦𝗽𝗲𝗿𝗺𝗶𝗰𝗶𝗱𝗲𝗹𝗲 – sunt o metodă de contracepție eficientă atunci când sunt folosite împreună cu alte metode, ca diafragma. Singure nu oferă protecție bună și nu protejează de bolile cu transmitere sexuală;

🎯 𝗜𝗻𝗲𝗹𝘂𝗹 𝘃𝗮𝗴𝗶𝗻𝗮𝗹 – este un inel mic de plastic care se inserează intravaginal și poate fi ținut trei săptămâni. Conține aceiași hormoni ca și anticoncepționalele. Nu protejează de BTS;

🎯 𝗦𝘁𝗲𝗿𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 – este o metodă disponibilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pentru bărbați tehnică se numește vasectomie și constă în secționarea tubilor ce transportă spermă. Este o metodă permanentă. Sterilizarea feminină chirurgicală este o metodă definitivă care constă în secționarea trompelor uterine;

🎯 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗲𝗽𝘁̦𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ – Cea mai folosită metodă este administrarea pastilei de a două zi – oferă protecție în 95% din cazuri. Altă metodă este inserarea steriletului în primele cinci zile de la contactul neprotejat;

🎯 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗶𝘃𝘂𝗹 𝗺𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗶𝗻 – este una dintre cele mai folosite metode de contracepție. Este ușor de folosit, ieftin și oferă protecție împotriva BTS: gonoree, chlamidya, HIV. Rata de prevenție este de 99%.

🎯 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗶𝘃𝘂𝗹 𝗳𝗲𝗺𝗶𝗻𝗶𝗻 – oferă protecție în proporție de 95% din cazuri și, de asemenea, oferă o oarecare protecție față de BTS. Este mai scump decât cel masculin și are o probabilitate mai mare de a se rupe. El poate fi introdus cu maxim opt ore înainte de contactul sexual;

🎯 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝘃𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗲 – oferă protecție pentru trei luni. Sunt eficiente în 99% din cazuri.

Dacă există alte întrebări la care doriți răspuns, vă așteptăm să ne contactați

Boala inflamatorie pelvina
Boală inflamatorie pelvină

𝗕𝗢𝗔𝗟𝗔 𝗜𝗡𝗙𝗟𝐀𝐌𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈𝐄 𝐏𝐄𝐋𝐕𝐈𝐍𝐀 ✅

Boală inflamatorie pelvină este una dintre cele mai importante complicații ale bolilor cu transmitere sexuală. Din cauza complicațiilor pe care le poate da pe termen lung și scurt diagnosticul trebuie pus rapid și tratamentul început corespunzător.

Apare în aproape 70% din cazuri la femei cu vârsta sub 25 de ani. Incidența maximă se întâlnește între 20 și 24 de ani.

𝗖𝗮𝘂𝘇𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗯𝗼𝗹𝗶𝗶

Deși cea mai frecventă cauză a apariției BIP este contactul sexual, germenii mai pot pătrunde în organismul femeii și prin alte mijloace cum ar fi:

🎯 Inserarea unui dispozitiv intrauterin în scop contraceptiv (sterilet);
🎯 Avortul spontan;
🎯 Avortul terapeutic;
🎯 Chiuretajul biopsic;
🎯 Nașterea;

𝗖𝗮̆𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲 – cea mai frecventă cale de transmitere o reprezintă contactul sexual, respectiv infecția cu Chlamydia Trachomatis și Neisseria Gonorrhee a vaginului, a colului uterin cu ascensionarea către uter, trompe uterine și ovare. Mai rar poate apărea ca urmare a unui proces infecțios de vecinătate cum ar fi o apendicită sau o diverticulită.

𝗦𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗯𝗼𝗹𝗶𝗶 𝗶𝗻𝗳𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗽𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗲 (𝗕𝗜𝗣)

🔵 Leucoree (secreție) purulentă, urât mirositoare;
🔵 Durere abdominală localizată la nivelul organelor genitale sau generalizată;
🔵 Febră variind între 38 și 40C;
🔵 Cicluri menstruale neregulate sau sângerări vaginale intermenstruale;
🔵 Dismenoree (menstruații dureroase);
🔵 Dureri pelvine la ovulație;
🔵 Dispareunie (act sexual dureros);
🔵 Sângerări după actul sexual;
🔵 Grețuri cu sau fără vărsături;
🔵 Disurie (usturimi la urinat);

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre această afecțiune și tratament vă rugăm să ne contactați pentru a stabili o întâlnire și consult.

Avortul spontan
Avortul spontan

𝐀𝐕𝐎𝐑𝐓𝐔𝐋 𝐒𝐏𝐎𝐍𝐓𝐀𝐍 ✅

Un avort reprezintă expulzia produsului de concepție înaintea atingerii viabilității fetale estimate clasic la 180 zile de la ultima menstruație (6 luni, 27 săptămâni de amenoree)sau 166 zile de la fecundație. Termenul provine din limba latină, ab-îndepărtare, separare și ortus-naștere.

𝗜̂𝗻 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗻𝘂𝗺𝗮̆𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝘃𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗰𝗲 𝗽𝗼𝘁 𝘀𝘂𝗿𝘃𝗲𝗻𝗶𝗶 𝗮𝘃𝗲𝗺:

🎯 avortul unic – este considerat un accident;
🎯 avorturi multiple sunt incadrate in categoria avorturi habituale sau boala abortiva;

𝗜̂𝗻 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝘃𝗮̂𝗿𝘀𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗮𝗿𝗰𝗶𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲 𝗮𝘃𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹 𝘃𝗼𝗿𝗯𝗶𝗺 𝗱𝗲:

🎯 avort Precoce – adică expulzia produsului de concepție se produce sub 12 săptămâni (avort de trimestrul 1);
🎯 avort Tardiv – expulzia produsului de concepție are loc după săptămâna a 13 a;

𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝗼 𝘀𝗮𝗿𝗰𝗶𝗻𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗲 𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹, 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗶̂𝗻𝗱𝗲𝗽𝗹𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲 𝘂𝗿𝗺𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶:

💚 celulele sexuale (ovulul și spermatozoidul) să fie normale;
💚 uterul (punga gestatorie)și mucoasa uterină să fie pregătite pentru implantarea oului;
💚 adaptarea uterului biologică și mecanică la prezența produsului de concepție să se facă normal;
💚 embrionul și placenta să se dezvolte normal;
💚 procesele neuro- hormonale mateno – fetale să nu fie dereglate;

𝗖𝗔𝗨𝗭𝗘 𝗚𝗘𝗡𝗘𝗥𝗔𝗟𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗔𝗣𝗔𝗥𝗜𝗧̦𝗜𝗔 𝗔𝗩𝗢𝗥𝗧𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗦𝗣𝗢𝗡𝗧𝗔𝗡

🔵 metabolice și vasculare: diabet, hipertensiune arterială, boli cardio-vasculare;
🔵 boli cronice: tuberculoză, cancer;
🔵 factori nutriționali: diete deficitare în alimente de bază;
🔵 consum de alcool, cafea, droguri, fumatul;
🔵 factori agresivi din mediu, chimici, fizici;
🔵 vârstă peste 35 ani;
🔵 traumatisme fizice;

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre această afecțiune și tratament vă rugăm să ne contactați pentru a stabili o întâlnire și consult.

Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice

𝐒𝐈𝐍𝐃𝐑𝐎𝐌𝐔𝐋 𝐎𝐕𝐀𝐑𝐄𝐋𝐎𝐑 𝐏𝐎𝐋𝐈𝐂𝐇𝐈𝐒𝐓𝐈𝐂𝐄 ✅

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este un dezechilibru hormonal care afectează aproape 30% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-44 de ani) din întreaga lume.

Chiar dacă nu se cunoaşte cu exactitate cauza acestei tulburări hormonale, este posibil ca moştenirea genetică, alimentaţia şi rezistenţa la insulină să fie factori care contribuie la apariţia SOP.

✅ Părul corporal excesiv
✅ Ciclul menstrual neregulat
✅ Creşterea în greutate

… sunt doar câteva dintre simptomele resimţite de femeile cu sindromul ovarelor polichistice.

𝗖𝗲𝗹𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲

🎯 Ciclul menstrual neregulat – unele femei pot avea chiar mai puţin de 8 menstruaţii/an;
🎯 Păr corporal în exces, inclusiv pe faţă, spate, piept sau abdomen;
🎯 Menstruaţie abundentă, dureroasă;
🎯 Acnee (excesul de hormoni masculini duce la hipersecreţia de sebum, un factor de risc în apariţia acneei);
🎯 Creştere în greutate (peste 80% dintre femeile cu SOP sunt supraponderale sau chiar obeze);
🎯 Dureri de cap, cauzate de dezechilibrul hormonal;
🎯 Crampe abdominale puternice;
🎯 Balonare;
🎯 Constipaţie;
🎯 Îngroşarea vocii;
🎯 Căderea şi subţierea părului;
🎯 Pete de culoare închisă pe piele , în special pe gât, la subraţ sau sub sâni (acanthosis nigricans);
🎯 Oboseală şi lipsă de energie;
🎯 Insomnie;
🎯 Tulburări de dispoziţie (iritabilitate, nervizitate, anxietate, depresie);
🎯 Dereglări de ovulaţie – SOP este principala cauză de infertilitate la femei;

Contacteaza-ne pentru a stabili o întâlnire informativă despre #SindromulOvarelorPolichistice unde vei afla informații despre cauze, tratament sau diagnostic

Gonoreea
Gonoreea

𝐆𝐎𝐍𝐎𝐑𝐄𝐄𝐀 – Cauze, simptome, tratament

Gonoreea este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Neisseria Gonorrhoeae și reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică în întreaga lume. De obicei, afectează zonele calde, umede ale corpului, precum uretra, vaginul, cervixul, uterul, trompele uterine, ochii, gâtul și anusul și poate afecta atât bărbații, cât și femeile.

Gonoreea se transmite prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal și oral) sau la naștere, afectând nou-născutul. Persoanele care au mai mulți parteneri sexuali sau care nu folosesc prezervativul sunt supuse unui risc mult mai mare de a contacta această boală.

𝐒𝐈𝐌𝐏𝐓𝐎𝐌𝐄 𝐁𝐀𝐑𝐁𝐀𝐓𝐈

🎯 Urinări frecvente;
🎯 Secreții de fluide din penis (albe, galbene sau verzui);
🎯 Tumefierea sau înroșirea penisului;
🎯 Senzație de durere sau umflarea testiculelor;
🎯 Gât inflamat;
🎯 Infecție rectală – manifestată prin durere, mâncărime (prurit), secreție și crampe.

𝐒𝐈𝐌𝐏𝐓𝐎𝐌𝐄 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈

🎯 Secreție vaginala – subțire, cu aspect purulent și miros discret;
🎯 Durere la contactul sexual (dispareunie);
🎯 Sângerări abundente în timpul menstruației sau sângerări între menstruații;
🎯 Dureri în gât;
🎯 Senzația de arsură sau durere la urinare (disurie);
🎯 Dureri ascuțite în zona inferioară a abdomenului;
🎯 Febră.

𝐓𝐑𝐀𝐓𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓

Din fericire, antibioticele moderne pot trata majoritatea infecțiilor cu gonoree – tratamentul precoce și adecvat asigură vindecarea completă a bolii. Este important de reținut faptul că nu există remedii naturiste pentru gonoree.

Dacă observați simptome, este recomandat să mergeți la medicul ginecolog pentru consult și investigații, urmat de tratament adecvat – automedicația este periculoasă. De asemenea, tratamentul se adresează tuturor partenerilor, datorită răspândirii rapide și riscului de reinfectare.