Clinică de obstetrică și ginecologie în Timișoara
  • Când este nevoie a fi efectuat prima oară?
  • Cât de des trebuie să se întâmple?
  • De ce este nevoie de el?
  • Ce presupune acest consult genital?

Răspunzând acestor întrebări vom afla lucruri importante pentru viață și sănătatea dumneavoastră. Orice femeie trebuie să știe că primul consult genital trebuie efectuat imediat după începerea vieții sexuale. Chiar înainte de începerea vieții sexuale poate fi un prilej de a consulta pentru prima oară un medic specialist: acesta poate da sfaturi competente tinerei în ceea ce privește actul sexual propriu-zis, sfaturi pentru prevenirea unei sarcini și pentru prevenirea contractării unor boli cu transmitere sexuală.

Din ce în ce mai frecvent tinere de 16-18 ani vin la cabinetul ginecologic pentru a fi consiliate înainte de începerea vieții sexuale. Nu poate fi decât de lăudat că au avut curajul și inteligența de a o face!

Frecvența consulturilor la modul general este de a fi efectuate anual. Această nu înseamnă că nu poate fi repetat ori de câte ori femeia sau tânăra crede că trebuie să o facă, sau la apariția oricărui semn de îmbolnăvire genitală. Consultul anual de screening ( de urmărire a semnelor generale de boală, efectuat periodic) este în lumea întreagă civilizată un factor de prevenire și depistare precoce a cancerului genital. Acesta este motivul principal pentru care trebuie efectuat anual: depistarea primelor semne de cancer genital, având în vedere frecvența foarte mare a cancerului genital la femeie.

Deasemenea sănătatea genitală înseamnă o bună capacitate de procreere. Să poată avea copii atunci când femeia și-o dorește și aceștia să fie sănătoși pot constitui un motiv serios de control genital efectuat la timp! Nu lipsit de importanță este că femeia să aibă o viață sexuală perfectă. Plăcerea sexuală este un dar hărăzit de natură în mod gratuit: este printre puținele plăceri ale vieții pentru care nu trebuie să plătești! Sănătatea aparatului genital este un factor principal care concura la o viață sexuală fără probleme.

Consultul genital presupune examinarea organelor genitale externe și interne de către medicul specialist ginecolog. El se efectuează prin examinare cu valvele și prin palpare manuală și nu este dureros. Este obligatoriu a efectua toaleta genitală externă înainte de consult. Nu se recomandă toaleta internă deoarece aspectul secreției vaginale poate orienta ginecologul cu privire la diverse boli ale aparatului genital.

De asemenea cu același prilej al consultului se poate recolta secreție vaginală și cervicală pentru efectuarea analizelor : examenul citologic Papanicolaou, examenul bacteriologic și fungic ( de depistare a microbilor și ciupercilor ce provoacă infecțiile vaginale și bolile cu transmitere sexuală), examenul secreției pentru depistarea Chlamydiei, Mycoplasma / ureaplasma, precum și a virusului HPV (Human Papiloma Virus) care este actulmente incriminat în dezvoltarea cancerului de col uterin.

Consultul clinic genital poate fi completat la aceeași examinare cu un examen echografic, de preferat cu sondă vaginală și de asemenea cu o colposcopie ( o metodă de examinare a colului uterin și de punere în evidență a leziunilor precanceroase și canceroase).

Consultul genital este în concluzie o modalitate de a păstra o bună sănătate și implicit o stare de bine care se reflectă și în familie, serviciu și societate!

Investigaţii Paraclinice

Investigațiile paraclinice completează examenul clinic aducând informații suplimentare necesare diagnosticării afecțiunilor aparatului genital, informații obținute cu ajutorul unor aparate și echipamente moderne de investigare.

Ecografia pelviană transvaginala se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice care se introduce în vagin, permițând vizualizarea organelor genitale interne și a unei sarcini incipiente. Examenul este nedureros și nu iradiază cu raze X.

Ecografia obstetricală permite vizualizarea unui făt prin folosirea tehnicii cu ultrasunete. Medicul aplică sonda pe abdomenul pacientei (uns în prealabil cu un gel care favorizează transmiterea ultrasunetelor) și o deplasează observând tot timpul fătul pe ecran. Nu există efect secundar cunoscut.

Dr. Stela Cojocaru efectuează ecografii obstetricale de trimestrul I și trimestrul II-III.

Videocolposcopie

Colposcopia este o metodă de inspecție a colului uterin, vaginului și vulvei cu ajutorul unui micriscop stereoscopic binocular cu lumină puternic focalizată, numit colposcop. Obiectivul principal este să identifice patologia cervicală potențială. Videocolposcopia are avantajul că procesează imaginile obținute și le transmite pe monitor, astfel încât pacienta le poate viziona. Imaginile pot fi memorate, stocate și transmise pacientei. Colposcopia permite recoltarea de celule sau prelevarea de biopsii exact din zona cu eventualele probleme.

Leave Comment:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.