Clinică de obstetrică și ginecologie în Timișoara

𝐅𝐈𝐁𝐑𝐎𝐌𝐔𝐋 𝐔𝐓𝐄𝐑𝐈𝐍 ✅

Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei. De obicei, sunt descoperite întâmplător la un consult ginecologic de rutină. Alteori femeia se prezintă la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sângerări uterine, tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburări de menstruație, creșterea în volum a abdomenului sau infertilitate.

𝐂𝐄 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐅𝐈𝐁𝐑𝐎𝐌𝐔𝐋 𝐔𝐓𝐄𝐑𝐈𝐍?

Fibromul uterin reprezintă o formațiune tumorală uterină benignă care duce la creșterea dimensiunilor uterului cu totul sau a unor porțiunii din peretele uterin – îngroșarea peretelui uterin. Se mai folosesc și denumirile: leiomiom, miom.

𝐂𝐔𝐌 𝐒𝐄 𝐃𝐄𝐙𝐕𝐎𝐋𝐓𝐀?

Fibroamele uterine nu se dezvoltă înainte de pubertate. Acestea cresc mai mult în timpul sarcinii și se micșorează după menopauză. Terapia de substituție cu estrogen poate facilita creșterea fibromului după menopauza.

Dezvolatrea fibromului poate fi foarte lentă, chiar fără simptome sau uneori foarte rapidă.

𝐂𝐀𝐔𝐙𝐄

Cauzele care duc la apariția fibromului uterin sunt necunoscute. Fibromul este hormonodependent, anumite femei au anumite gene moștenite care predispun la apariția fibromului uterin, stilul de viață și numărul copiilor influențează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine.

𝐅𝐀𝐂𝐓𝐎𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐑𝐈𝐒𝐂

Odată cu înaintarea în vârstă apare o predispoziție mai mare pentru fibrom uterin, în special în jurul vârstelor de 30-40 de ani. În perioada fertilă femeia e predispusă să facă fibrom uterin datorită influenței acestuia de către estrogeni și progesteron. Odată cu apariția menopauzei, riscul dezvoltării fibromului și manifestările clinice ale acestuia scad.

Prezența fibromului pe linie maternă, crește riscul de apariție al acestuia. Femeile din rasa neagră au predispoziție mai mare față de cele caucaziene, la fel ca și femeile obeze.

𝐒𝐈𝐌𝐏𝐓𝐎𝐌𝐄

🔵 sângerare;
🔵 senzație de presiune pelvină;
🔵 senzație de balonare, constipație sau ocluzie intestinală;
🔵 durere pelvină;
🔵 senzația de a merge des la toaletă;
🔵 dureri renale – lombare;

𝐃𝐈𝐀𝐆𝐍𝐎𝐒𝐓𝐈𝐂

Depistarea fibromului uterin se face pe baza rezultatelor examenului ginecologic, al istoricului simptomelor și ciclurilor menstruale și prin ecografia pelvină. Diagnosticul poate fi confirmat prin mai multe investigații precum:

🎯 ecografie transvaginală;
🎯 sonohisterografie cu infuzie de ser fiziologic;
🎯 histeroscopia;
🎯 RMN, CT pelvis;

Dacă considerați că suferiți de fibrom uterin sau doriți mai multe informații și investigații, vă rugăm să vă programați la un consult.