Clinică de obstetrică și ginecologie în Timișoara

𝐇𝐄𝐑𝐏𝐄𝐒𝐔𝐋 𝐆𝐄𝐍𝐈𝐓𝐀𝐋 ✅

Herpesul genital este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală (BTS) și, de multe ori, persoană infectată nici măcar nu știe că suferă de această boală deoarece simptomele fie trec neobservate, fie nu apar.

Se aproximează că 417 milioane de persoane din întreagă lume, cu vârstă cuprinsă între 14 și 49 de ani, reprezentând 11% din populație, ar fi infectate cu virusul care cauzează herpesul genital. Trebuie să știi, însă, că odată dobândit acesta rămâne în corp toată viața.

𝐂𝐔𝐌 𝐒𝐄 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐌𝐈𝐓𝐄?

Herpesul genital se transmite cel mai des ca urmare a unui contact sexual – vaginal, anal sau oral – cu o persoană infectată. Acesta, însă, poate fi dobândit și prin contactul cu:

🔵 o leziune herpetică;
🔵 salivă sau pielea din regiunea bucală a unei persoane infectate;
🔵 secrețiile sau pielea din zona genitală a unei persoane infectate;
🔵 sânge infectat;
🔵 ace și seringi folosite în comun cu o persoană infectată;

𝐒𝐈𝐌𝐏𝐓𝐎𝐌𝐄

🎯 mici bubițe roșii sau care conțin un lichid incolor la nivelul organelor genitale sau rectului – acestea se pot sparge și pot provoca leziuni dureroase;
🎯 dureri sau mâncărimi în zona genitală sau în interiorul coapselor;
🎯 secreții genitale neobișnuite, cu miros neplăcut;
🎯 înroșirea pielii în zona genitală;

Femeile care suferă de herpes genital pot resimți și senzația de arsură în timpul urinării sau pot avea sângerări în afară menstruației. În cazul acestora, rănile pot apărea în zona vaginului, în cea genitală externă, pe fese sau anus sau pe colul uterin.

Simptomele sunt similare cu cele ale infecțiilor vaginale sau ale vezicii urinare, motiv pentru care vizitarea medicului este cea mai bună soluție pentru o diagnosticare corectă.

În cazul bărbaților, leziunile pot fi prezente în zona penisului, scrotului, anusului sau a coapselor, dar și la suprafața uretrei.

𝐏𝐑𝐄𝐕𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐄

✅ folosești prezervativul la fiecare contact sexual;
✅ eviți relațiile sexuale cu persoane de a căror sănătate sexuală nu ești sigur;
✅ ai un număr limitat de parteneri sexuali;
✅ să respecți normele de igienă;

Dacă considerați că suferiți de herpes genital sau doriți mai multe informații și investigații, vă rugăm să vă programați la un consult.