Atunci când știi la ce să te aștepți, primul consult ginecologic este mai puțin stresant. Pe lângă oportunitatea de a descoperi și trata afecțiunile în stadii incipiente, acest consult te învață și cum să-ți menții sănătatea sexuală.
Examenul ginecologic nu este un eveniment tocmai plăcut pentru nici o femeie. Fie pentru că nu avem timp de stat în sala de așteptare, fie pentru că ne e teamă de consultul în sine sau de ce ne-ar putea spune medicul, fie pur și simplu datorită sentimentului de jenă care ne încearcă de fiecare data… Motive sunt suficiente și sunt cu atât mai multe pentru o adolescentă care e la primul consult și care nu știe nici măcar la ce să se aștepte.
De aceea ne-am propus ca în acest articol să ne axăm pe modul de desfășurare și pe scopul acestui consult, în speranța că, dacă vei știi exact în ce constă, vei și înțelege cât este de important pentru sănătatea ta! Medicii spun că fiecare adolescentă trebuie să meargă la un prim consult ginecologic după 18 ani sau oricând după 12 – 13 ani (după apariția primei menstruații) – în cazul în care are probleme ginecologice sau dacă și-a început deja viață sexuală.
Discuţii prealabile
Ideal ar fi ca orice adolescentă care dorește să-și înceapă viață sexuală să nu facă acest pas înainte de a purta o discuție cu un doctor (sau o doamnă doctor – dacă acest lucru o face să se simtă mai confortabil) ginecolog. Pe lângă sfaturile legate de contracepție (pentru evitarea unei eventuale sarcini nedorite), mai trebuie să afle și despre pericolul real pe care bolile cu transmitere sexuală îl reprezintă în zilele noastre și mai ales la această vârstă.
Vrei să fii sănătoasă?
Examenul ginecologic este o “piesa de rezistenta” pentru sănătatea noastră sexuală și nu numai. Indiferent de vârstă, examenul ginecologic efectuat regulat ajută la:
- Prevenirea diferitelor afecţiuni ginecologice;
- Detectarea cancerelor (de col uterin, de uter, de ovar sau de sân) într-o fază incipientă;
- Depistarea bolilor cu transmitere sexuală și tratarea lor înainte să cauzeze infertilitate sau alte complicații;
- Asigurarea asistenței medicale înainte, în timpul și după sarcină.
Orice adolescentă care prezintă următoarele simptome trebuie să se prezinte imediat la medic:
- Sângerare sau secreție vaginală anormală;
- Menstre abundente, prelungite sau foarte dureroase;
- Sângerări intermenstruale;
- Durere, mâncărime sau umflături la nivelul vulvei sau vaginului;
- Durere anormală sau severă localizată în abdomen, în pelvis (partea inferioară a abdomenului) sau în vagin;
- Durere în timpul actului sexual;
- Secreție de la nivelul mameloanelor (sfârcurilor).
Ce întrebări va pune medicul?
Controlul ginecologic nu constă doar în examenul pelvian și examinarea sânilor, ci are și o parte introductivă în care medicul va schița un istoric medical. Adică va dori să afle câteva lucruri care să-l orienteze asupra cazului:
- vârstă la care a venit prima oară menstruația
- care este data ultimei menstruații
- dacă există cicluri regulate și cât durează în medie
- dacă există mici sângerări și între perioadele menstruale
- dacă a început viață sexuală și ce metode contraceptive se folosesc
- dacă există dureri în timpul contactului sexual sau simptome gen mâncărime, roșeață sau secreție vaginala
- dacă există alte probleme de sănătate
- dacă paciență fumează, bea sau ia medicamente.
Este important că adolescentă să răspundă cu sinceritate la aceste întrebări. Dacă la consult pe adolescentă o însoțește fie mama, fie o prietenă și nu se simte confortabil să vorbească în prezența lor, ele pot fi rugate să aștepte afară.
În ce constă examenul?
Pacientă va fi dezbrăcată de la mijloc în jos, se va așeza pe masa ginecologică pe spate, cu fața în sus, cu fundul cât mai aproape de marginea mesei și cu picioarele sprijinite în suporturile metalice laterale. Este foarte important să fie relaxată.
Inițial, doctorul va inspecta zona genitală externă – va urmări dacă există vreo iritație, secreție, negi genitali, chisturi sau alte probleme. Nu doare nimic, doar că s-ar putea să simtă un disconfort la introducerea valvelor vaginale – instrumente sterile din metal sau plastic cu care se despart pereții vaginului pentru că doctorul să poată examină pereții vaginali și colul uterin.
Controlul ginecologic se face la o săptămână după încetarea menstruației. Nu se fac spălături intravaginale și nu se va avea contact sexual cu 24 ore înainte.