Clinică de obstetrică și ginecologie în Timișoara
Totul despre menopauza

𝐓𝐎𝐓𝐔𝐋 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐌𝐄𝐍𝐎𝐏𝐀𝐔𝐙𝐀 ✅

Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstrelor și apare prin ‘’consumarea’’ numărului de foliculi din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârstă de instalare a menopauzei este variabilă.

𝗖𝗮̂𝗻𝗱 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗲?

Menopauza este o parte naturală a procesului de îmbătrânire și apare de obicei între 40 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade. Cu toate acestea, statisticile arată că aproximativ 1 din 100 de femei experimentează menopauza înainte de vârstă de 40 de ani. Această este cunoscută sub numele de menopauza prematură.

Menopauza se poate instala brusc (absența menstrelor dintr-o dată) sau progresiv (menstre rare, la 2 -3 luni, sau, dimpotrivă, menstre mai dese, la 2-3 săptămâni).

Există și cazuri în care femeile continuă să aibă menstruație și după 55 de ani. Aceste cazuri trebuie monitorizate din cauza riscului de hiperplazie de endometru (mucoasa uterină) și a cancerului de sân.

𝗘𝘁𝗮𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗺𝗲𝗻𝗼𝗽𝗮𝘂𝘇𝗲𝗶

Există mulți factori care ajută la determinarea momentului în care debutează menopauza, inclusiv construcția genetică și sănătatea ovarelor.

🎯 Perimenopauza – apare înainte de menopauză și este o etapă în care hormonii și organismul se pregătește pentru menopauza.

🎯 Menopauză prematură – Aproximativ 1% dintre femei încep menopauza înainte de 40 de ani, etapă cunoscută drept menopauza prematură sau insuficientă ovariană primară iar patologia ei face subiect separat în endocrinologe și ginecologie.

🎯 Menopauza – Se spune că o femeie a intrat la menopauză atunci când timp de 12 luni la rând nu a mai avut menstruație. Acest lucru înseamnă că ovarele au încetat să elibereze ouă și să producă estrogen.

🎯 Postmenopauza – Postmenopauza se referă la anii de după apariția menopauzei. În această perioadă, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, încep să fie resimțite mai rar.

Dacă există și alte întrebări legate de menopauză, ne puteți contacta sau programa o întâlnire pentru a vă răspunde la toate întrebările legate de aceasta.